Let There Be Light

I september 2011 gjorde jeg en reise til Armenia sammen med flere andre kunstnere som deltok på på utstillingen "OnTrial - Christ 2012". Utstillingen ble vist på Galleri F15 Jeløya, Moss 30juni - 9 september 2011.

Det er en utstilling som setter tro og eksistensielle spørsmål i fokus. Innenfor rammene av dette utstillingsprosjekt har hver og en av oss deltakende kunstnere fått frie hender.

Jeg laget bl.a. et videoarbeide til denne utstilling "Let there be Light"

Armenene er et av verdens eldste folkeslagog ble år 301 den første kristne statsdannelsen. Det er en nasjon som geografisk og historisk er plassert mellom hammeren og amboltet, omgitt avmuslimske fiender i øst og i vest. Det var en reise der jeg, hvor jeg enn befant meg, ble konfrontert med landets historie. Deres kristne tro, sterke samhold og kjærlighet til sin egen jord og hjemstavn har holdt dette folk sammen tross de store katastrofer som armenerne har gjennomlevd, senest tyrkernes folkemordpå 1,5 milioner armenere i 1915.

I mitt videoarbeide har jeg prøvet å visualisere det sterke og nesten religiøse forhold armenerne har til sitt hellige fjell, det bibelske Ararat.

Synopsis: En prest støvsuger etter at gudstjenesten er over. Det mektige fjellet Ararat våkner langsomt opp. Solen lyser opp fjelltoppen samtidig som en stemme leser fra Genesis (8:1-17). Noen bønder arbeider fredelig på jordene nedenfor Ararat. Et piano begynner å spille en partita av J.S.Bach, mens kameraet langsomt beveger seg horisontalt i et nesten mørklagt rom. Kameraet forandrer retning og beveger seg plutselig vertikalt, scenen blir avbrutt når mørkret viker for lyset som strømmer inn i rommet.

 Videoarbeidet "Let there be Light"  ble utvalgt til Golden Apricot International Film Festival i Yerevan, Armenia 2013 

 

 

 

 

 

 


Sist opdatert Tuesday 17. February 2015 23:19 Publisert av Frithjof Hoel

Sidepanel